Co musisz wiedzieć o środkach ochrony roślin

Środki ochrony roślin to grupa produktów, która przeszła rygorystyczny i wieloletni proces rejestracyjny, a także uzyskała zezwolenie wydawane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To właśnie zezwolenie nazywane w praktyce rolniczej rejestracją pozwala na stosowanie środków w rolnictwie. Preparaty te należy aplikować zgodnie z wytycznymi zawartymi w etykiecie instrukcji stosowania, w innym przypadku mogą stanowić zagrożenie dla upraw, środowiska oraz zdrowia i życia ludzi.

Jakie są rodzaje środków ochrony roślin stosowane są powszechnie na polach?

Środki ochrony roślin aplikowane są w celu ograniczenia presji agrofagów, czyli organizmów obniżających ilość i jakość plonu handlowego roślin uprawnych. Do grupy środków ochrony roślin aplikowanych powszechnie w uprawach polowych zaliczane są również regulatory wzrostu. Ich celem nie jest zawalczenie agrofagów, ale modyfikacja pokroju rośliny i ograniczenie jej wylegania. Środki ochrony roślin, których szeroką ofertę znaleźć można na https://osadkowski.pl/srodki-ochrony-roslin–c-001005, mogą być klasyfikowane na wiele sposobów. Jednym z nich jest ich funkcjonalność, którą można określić przez rodzaj zwalczanego agrofaga. Na tej podstawie wyróżniamy:

  • Insektycydy zwane również środkami owadobójczymi. Stosowane są one w celu eliminacji szkodników, które o obniżają poziom plonu oraz również jego jakość. Większość insektycydów charakteryzuje się małą selektywnością. Oznacza to, że zwalczają one wszytkie owady (pożyteczne i szkodniki) występujące na traktowanym obszarze. Dlatego, też w celu ochrony owadów pożytecznych, w tym owadów zapylających bardzo ważnej jest przestrzeganie zasad aplikacji środków owadobójczych opisanych w etykiecie produktu.
  • Fungicydy, czyli środki grzybobójcze. Zwalczają one choroby, głównie powodowane przez grzyby patogeniczne dla upraw, rzadziej przez bakterie. Choroby również ograniczają możliwość wykorzystania potencjału plonotwórczego odmiany. W przypadku porażenia plonu handlowego mogą znajdować się w nim wydzieliny grzybów tzw. mykotoksyny. Wpływają one negatywnie na zdrowie i życie ludzi oraz zwierząt w przypadku zastosowania plony jako paszy.
  • Herbicydy nazywane w praktyce rolniczej środkami chwastobójczymi. Ich celem jest eliminacja z uprawy roślin niepożądanych. Mogą to być gatunki dzikie lub gatunki roślin uprawnych, które aktualnie nie są przedmiotem uprawy. W herbicydach wyróżnić można 2 ważne grupy:
    • Herbicydy nieselektywne, które zwalczają większość roślin rosnących na powierzchni traktowanej — nie, czy jest to roślina uprawna, czy chwast
    • Herbicydy selektywne, są bezpieczne dla roślin uprawnych pod warunkiem stosowania zgodnie z etykietą instrukcją stosowania.
  • Zaprawy nasienne są to dedykowane środki ochrony roślin do zaprawiania materiału siewnego. Chronią one kiełkujące nasiona przed chorobami odglebowymi lub przenoszonymi z materiałem siewnym, które mogą prowadzić do zamierania młodych roślin. Niektóre choroby występujące w zbożach w okresie po kłoszeniu mogą być zwalczane tylko przez prawidłowe zaprawianie materiału siewnego.

Jakie jeszcze produkty zaliczane są do środków ochrony roślin?

Na polach uprawnych najczęściej aplikowane są wyżej wymienione grupy, jednak nie można zapominać również o:

  • akarycydy — przeznaczone do zwalczania przędziorków i roztoczy
  • nematocydy — do eliminacji nicieni
  • moluskocydy — do zwalczania ślimaków, w tym ślimaków nagich
  • rodentycydy — zalecane zwalczania gryzoni na polach uprawnych oraz w budynkach gospodarskich
  • bakteriocydy — ograniczają i hamują rozwój chorób powodowanych przez bakterie
  • atraktanty — przeznaczone do wabienia szkodników, w celu ich wyłapywania np. w pułapach
  • dezynfektanty — służą do eliminacji organizmów niepożądanych z traktowanych powierzchni, budynków
  • fumiganty — preparty do zadymiania np. magazynów
  • indukatory odporności/stymulatory odporności — środki pomagające budować naturalną odporność roślin
  • repelenty — do odstraszania szkodników, dzikich zwierząt tak, aby nie powodowały szkód w produkcji rolniczej

Kiedy stosować środki ochrony roślin?

Zgodnie z zasadami Integrowanej Ochrony Roślin należy w pierwszej kolejności do ograniczania negatywnego oddziaływania agrofagów na rolnictwo wykorzystywać metody niechemiczne. Dopiero gdy są one niewystarczające i po przekroczeniu progu ekonomicznej szkodliwości zalecane jest użycie metod chemicznych — środków ochrony roślin.

Próg ekonomiczny wyraża presję agrofaga, przy której szkodny przez niego powodowane są wyższe niż koszty chemicznego zwalczania.

Środki ochrony roślin należy stosować w celu zwalczania agrofagów, które zostały uwzględnione w etykiecie instrukcji stosowania i w określonych w niej gatunkach roślin uprawnych oraz we właściwych ich fazach rozwojowych. Tylko takie działanie jest zgodne z przepisami prawa określającymi zasady aplikacji pestycydów. Aplikacja środków niezgodnie z informacjami zawartymi w etykiecie preaparty wykonywana jest zawsze na odpowiedzialność stosującego. Ponosi on, więc także ryzyko takiego działania, którym może być niezadowalająca skuteczność, a nawet fitotoksyczność — uszkodzenie rośliny uprawnej.

Udostępnij ten artykuł
Skopiuj URL
Prev Post

Cebulki kwiatowe – dlaczego warto się nimi zainteresować?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Read next